Det finns många tecken på att  man behöver glasögon

logo.png

 

Det finns många tecken på att  man behöver glasögon

Synfel

Varje ögonsjukdom har sina egna symptom. Vissa märks tydligt,
andra utvecklas långsamt med tiden. Läs mer om olika synsymptom nedan.

Svårigheter att läsa

Svårighet att läsa kan ha med ögonen att göra och bero på nedsatt syn eller oförmåga att fokusera. Hos vissa har ögonen svårt att ”spåra”, det vill säga flytta sig längs en sida eller skärm för att följa texten. Några tänkbara orsaker är:

 

  • Fokusering: Om en persons synsystem inte fungerar som det ska kan synen bli oskarp. Det kallas även ackommodationsstörning. Om man lider av det kan det vara tröttande att behöva fokusera på bokstäver, särskilt för barn.
  • Samsynsproblem: Musklerna runt ögonen hjälper dem att röra sig koordinerat. Om musklerna inte samverkar som de ska kan en person uppleva dimsyn och behöva kämpa för att följa med i text. Skelning (amblyopi eller strabism) kan även leda till samsynsproblem, och både samsynsproblem och skelning drabbar främst barn.
  • Perifert seende: Vissa har ett begränsat synfält och därför kanske inte kan ta in ett helt ord, en hel fras eller en hel mening. Ordinerade kontaktlinser kan ge ett större synfält.

Otydligt seende

Om synen inte fungerar som den ska har du troligtvis ett synfel. Då behöver du antagligen glasögon eller kontaktlinser som med rätt styrka hjälper dig att se tydligt.

 

  • Närsynthet: Myopi är oförmåga att fokusera på föremål på långt håll, som därför uppfattas som suddiga. Andra symptom är att man kisar, får huvudvärk och ser glorior. Närsynthet är lätt att behandla med glasögon eller kontaktlinser.
  • Åldersrelaterad långsynthet: Presbyopi orsakas av att linsen i ögat hårdnar, vilket gör det svårt att fokusera på nära håll. Problemen kommer vanligen efter 40-årsåldern och brukar stabilisera sig runt 60-årsåldern. Andra symptom är huvudvärk och ansträngda ögon. Progressiva linser är oftast den bästa lösningen.
  • Astigmatism: En oregelbunden form på hornhinnan innebär att vissa ljusstrålar inte fokuseras direkt på näthinnan. Symptomen på astigmatism är bland annat otydligt seende eller förvrängd synupplevelse, ansträngda ögon, huvudvärk eller problem med mörkerkörning.

Torra ögon

Torra ögon (keratoconjunctivis sicca) är mycket vanligt och drabbar oftast båda ögonen. Förutom torrhet och irritation kan ögonen kännas grusiga eller svida. Även otydligt seende eller ökad ljuskänslighet kan förekomma, ofta efter långa stunder med läsning eller framför digitala skärmar. Läs mer om Essilor Eyezen och Essilor Crizal.

 

 

Ögonansträngning

Alltför stor exponering för digitala skärmar kan anstränga ögonmusklerna, men trötta ögon kan också bero på underliggande ögonsjukdomar. Ögonansträngning kommer ofta efter långa perioder med läsning eller användning av digitala skärmar. Även vissa ljusförhållanden kan orsaka ögonansträngning. Symtomen på ögonansträngning är huvudvärk, röda, irriterade eller torra ögon eller smärta i nacken eller ryggen. Om ögonansträngningen beror på skärmexponering kan regelbundna pauser lindra besvären: titta bort från skärmen var tjugonde minut så att ögonmusklerna får tillfälle att slappna av. Det gör dessutom att du blinkar mer, vilket minskar risken för torra ögon. Läs mer om Essilor Eyezen.

Dåligt mörkerseende

 Nattblindhet (nyktalopi) är ett vanligt problem som påverkar ens förmåga att se i svagt ljus. Det kan bero på fel kost, en ögonsjukdom eller en kronisk sjukdom. Symptomen på nattblindhet är dålig syn i svagt ljus, svårt att se vid mörkerkörning och långsam reaktionstid mellan starkt och svagt ljus. Det kan vara mycket problematiskt att köra i mörker, när stålkastare och gatubelysning dyker upp med jämna mellanrum.

 

 

Smärta i nacke och axlar

 Smärta i nacke eller axlar är ofta nära förknippat med ögonproblem. Muskelspänning i övre delen av ryggen, nacken och axlarna kan leda till huvudvärk eller problem med synen, eftersom blodflödet till ögonen begränsas. Dimsyn, migrän eller kräkningar kan följa. Läs mer om Essilor Eyezen och Essilor Crizal.

Problem med att se på långt avstånd

 

Närsynthet, myopi, ger minskad synskärpa på långa avstånd. Det kan ge problem bland annat vid bilkörning. Myopi drabbar ofta personer som ägnar sig mycket åt aktiviteter som kräver att man tittar mycket på nära håll, som att sy eller läsa, som har närsynthet i familjen, är för tidigt födda eller har andra ögonrelaterade sjukdomar. Den som är närsynt kan ha huvudvärk ofta och se glorior runt ljuskällor.

Svårt att se på nära håll

 

Långsynthet, hyperopi, gör att man har svårt att fokusera på föremål på nära håll, till exempel böcker eller mobiltelefoner. Ett bra test av synskärpan är att kontrollera hur bra man ser ett föremål på armlängds avstånd. I stället för att träffa näthinnan direkt hamnar fokus för ljusstrålarna bakom näthinnan och gör att avstånd blir suddiga. Vanliga symtom på hyperopi är kisande, ögonansträngning och huvudvärk. Den som inte kan fokusera på föremål på nära håll lider ofta av antingen långsynthet eller presbyopi. De två synfelen beror på samma brytningsfel och har liknande symtom men det finns vissa viktiga skillnader.

 Essilor Eyezen är den nya generationen enkelslipade glas som gör ögonen mindre trötta vid användning av digitala skärmar.

LÄS MER

Essilor Varilux är de mest avancerade progressiva glasen på marknaden i dag.

 Essilor RoadPilot minskar bländning vid bilkörning i mörker

LÄS MER

Med Essilor Eye Protect System kan du skydda dina ögon mot skadligt blått ljus och UV-strålar.

LÄS MER

Var?
Här finns din närmaste Essilor-optiker