Håll dina ögon friska och se klart och tydligt hela livet med Essilor

logo.png

Håll dina ögon friska och se klart och tydligt hela livet med Essilor

Ögats utveckling

Man kan råka ut för olika ögonproblem under livets gång. Vissa är ärftliga, andra utvecklas med åldern.

BARN (0–10 år)

Synen är det sista av sinnena som bildas under fosterutvecklingen. Vid tre dagars ålder kan ett spädbarn fokusera på föräldrarnas ansikten och inom sex veckor känner barnet igen dem.

 

Synen utvecklas eftersom ögonen stimuleras. Utvecklingen upphör vid sex års ålder. En undersökning görs vid sex månaders ålder för att kontrollera att ett barn kan följa ett föremål med blicken, att ögonen reagerar på ljus och att barnet inte kisar. Det finns ofta ett samband mellan amblyopi (dålig syn på det ena eller båda ögonen) och strabism (skelning) och synproblemen ska behandlas före sex års ålder, när ögat slutar utvecklas.

 

Föräldrarna ska vara särskilt uppmärksamma om barnet ofta använder bara ena ögat, även om barnet inte verkar lida av det. Det är vanligt med hyperopi (långsynthet) hos barn, och den ska behandlas om den kvarstår. Myopi (närsynthet) är ofta ärftlig och uppträder mellan fem och tio års ålder.

Råd #1

Skydda barnets ögon från UV-strålning eftersom barns ögon är mycket känsligare än vuxnas.

Råd #2

Kontrollera barnets syn regelbundet för att barnet ska ha god syn i framtiden.

Råd #1

Justera ljusstyrkan på skärmar och skrivbordslampor så att du får ett jämnt ljus i synområdet.

Råd #2

Ta pauser på tjugo sekunder var tjugonde minut genom att helt enkelt titta bort.

UNGA VUXNA 
(18-44 ÅR)

Man bör vara särskilt uppmärksam i samband med vissa aktiviteter och händelser, till exempel sport och idrott. Att titta på digitala skärmar under långa perioder kan ge många olika ögon- och synproblem.

 
Använd korrigering så fort det behövs. Specialanpassade glasögonglas som passar för dagens uppkopplade liv och korrigerar synfel som orsakar trötthet rekommenderas.

 
Läs mer om Essilor Eyezen - ett glas anpassat för att stödja och skydda dina ögon i en digital vardag.

VUXNA (45-60 ÅR)

Det är bara naturligt att ögonen förändras med tiden. Det är vanligt att man upplever de största förändringarna av synen i 40- och 50-årsåldern. Runt 40 behövs en fullständig synundersökning för behandling av presbyopi (långsynthet) som börjar komma och för att kontrollera att inga åldersrelaterade sjukdomar håller på att utvecklas. Det kan också hända att man blir känslig för starkt solljus, starka reflexer på vindrutor när man kör eller strålkastare vid mörkerkörning.

 

Prata med optikern för att få hjälp att välja rätt glas beroende på din livsstil och hur stora problem du har med ögonen. Du kan vara hjälpt av enkla läsglasögon eller progressiva glas för en optimal lösning. Aktivitetsglas kan vara det bästa för mer specifika uppgifter som idrott eller kontorsarbete.

Råd #1

Prata med optikern för att få hjälp att välja rätt glas beroende på din livsstil och hur stora problem du har med ögonen.

Läs mer om Essilor Varilux, de mest avancerade progressiva glasen på marknaden i dag.

Var medveten

För den som blir opererad för grå starr eller lider av vissa sjukdomar finns det särskilda hjälpmedel som ger bättre synkomfort vid utomhusaktiviteter.

Essilor Transitions-glas mörknar utomhus, så att du ser livet i rätt ljus.

LÄS MER

SENIORER (ÖVER 60 ÅR)

 

Presbyopi utvecklas långsammare efter 60 års ålder, men ögats åldrande leder ofta till sjukdomar som kan ge dålig syn eller blindhet. Risken ökar med åldern och med ärftliga faktorer.

 

När vi åldras blir ögonen mer ljuskänsliga och lättare trötta. Det perifera seendet minskar gradvis med upp till tio procent, och färgseendet försämras.

Var?
Här finns din närmaste Essilor-optiker