VISSTE DU?

Varje år blir 3,2 miljoner människor blinda på grund av ögonsjukdomar som orsakas av UV-exponering.

 

 

 

logo.png

VISSTE DU?

Varje år blir 3,2 miljoner människor blinda på grund av ögonsjukdomar som orsakas av UV-exponering.

 

 

 

Kommer du ihåg att skydda dina ögon?

Vi vet att solen kan vara skadlig för huden, men visste du att både solljus och artificiellt ljus kan skada ögonen?

 

Ultraviolett och blåviolett ljus kan bidra till ögonsjukdomar. Därför rekommenderar vi glasögonglas som skyddar mot skadligt ljus.

Blått ljus

Blått ljus ingår i det synliga spektrumet och avges både av solen och av artificiella ljuskällor som digitala skärmar och lysrör. Denna typ av ljus kan skada synen eftersom det absorberas djupt in i ögat.

  • Blått ljus och makuladegeneration: Den ackumulerade effekten av skadligt ljus på ögonen över lång tid ska inte underskattas. Den viktigaste åtgärden för att förebygga åldersrelaterad makuladegeneration (AMD) och grå starr är att skydda sig mot skadligt ljus.
  • Glasögon som blockerar blått ljus: Det finns glas med selektivt ljusskydd som är designade speciellt för det ändamålet. De släpper igenom oskadligt ljus men filtrerar UV-strålning som bidrar till katarakt (grå starr) och det blåvioletta ljus som utlöser AMD. Det kan öka livslängden för näthinnans celler.
  • Långvarigt skydd för ögonen: Glas med Eye Protect System eller Essilor Crizal Prevencia bidrar till att skydda ögonen från skadligt blåviolett ljus i vardagen, både i solljus, inomhusbelysning och i ljuset från digitala skärmar.

VISSTE DU?

 

Blått ljus är ett av skälen till att digitala skärmar gör ögonen ansträngda

 
Essilor Eyezen enkelslipade glas motverkar ögonansträngning och skyddar mot skadligt blått ljus.

LÄS MER

 
Essilor Eye Protect System skyddar ögonen mot skadligt blått ljus och UV-strålning.

LÄS MER

UV-Strålning

Solens ultravioletta strålning är osynlig men påverkar ändå ögonen varje dag. Det är välkänt att UV-strålning inte är bra för huden men den är precis lika skadlig för ögonen. Läs mer om UV-strålning och hur den påverkar ögonen så att du kan skydda dig.

  • 365 dagar om året: Tvärtemot vad många tror är UV-strålning inte synonymt med solsken. 40 procent av den årliga UV-exponeringen sker under andra ljusförhållanden än direkt solljus. Ögonen utsätts för UV-strålning 365 dagar om året, även när det är molnigt och inomhus.
  • 360 graders exponering: UV-strålningen finns överallt runtomkring oss eftersom den kan reflekteras av omgivande ytor som vatten, snö, fönster och trottoarer. Det är faktiskt bara hälften av all UV-strålning som kommer direkt från solen. Resten träffar ögonen från sidan eller genom reflexer från baksidan av glasen. Så även om man har ryggen mot solen kan UV-strålningen nå ögonen. Ögonen behöver skyddas mot UV-strålningen lika mycket som huden.

 Mycket bekväma polariserande glas som skyddar mot bländning och UV-strålning.

LÄS MER

 Prova Essilors färgskiftande glas som skyddar dina ögon och blir mörkare utomhus, så att du känner dig bekväm i alla situationer.

LÄS MER

40 procent 

av den årliga UV-exponeringen sker under andra ljusförhållanden än direkt solljus

Var?
Här finns din närmaste Essilor-optiker